2021. ápr 25.

Tudatos táplálkozás kalóriaszámlálással

írta: Food and Tracker
Tudatos táplálkozás kalóriaszámlálással

Kb. 2 perc olvasási idő

 

Mi is az a kalória?

 A tudományos definíció szerint a kalória (cal) az az energiamennyiség, amely 1 gramm víz hőmérsékletének 1oC-kal történő növeléséhez szükséges.

Mit is jelent ez számunkra a mindennapokban?

Az emberi szervezetnek energiára van szüksége. Három fő energia felhasználást különböztetünk meg:

  1. A nyugalmi állapotban fennálló alapanyagcsere (BMR) és a nyugalmi anyagcsere (RMR), amely a szervezet létfenntartásához szükséges, például szívműködés, lélegzés;
  2. Ételek termikus hatása (TEF), azaz az elfogyasztott táplálékok emésztésére felhasznált energia;
  3. Fizikai aktivitás, úgy, mint a beszéd, járás, evés, olvasás, illetve a különböző sportok közben végzett tevékenység.

A szükséges kalóriát az ételek és italok elfogyasztásával tudjuk a szervezetünkbe juttatni.

 

Miért is segíthet a „kalóriaszámlálás” a tudatos táplálkozásban?

Fontos tisztázni, hogy amikor „kalóriaszámlálásról” beszélünk, akkor nem csak a kcal értékére kell odafigyelni, hiszen nem ugyanazt eredményezi 100 g gumicukor, illetve 100 g kukorica tortilla elfogyasztása.

_gumicukor_vs_kukorica_tortilla.jpg

Mindkét eseteben hozzávetőlegesen 330 kcal-t viszünk be a szervezetünkbe, de a makrótápanyagok (zsír, szénhidrát és fehérje) aránya eltérően alakul. Míg 100 g gumicukor 77 g szénhidrátot tartalmaz (amiből 46 g cukor), addig 100 g kukorica tortilla 51 g szénhidrátot tartalmaz (amiből, mindössze 2,5 g a cukor).

A WHO ajánlása szerint, akkor helyes a táplálkozásunk, ha az elfogyasztott kcal-nak a 25%-a zsírból, 50%-a szénhidrátból (5%-a cukorból) és 20%-a fehérjéből áll.

who_aj.JPG

Ezek pontos értékekre való lefordítása természetesen olyan tényezőktől függ, mint nem, életkor, magasság, aktuális testsúly és fizikai aktivitás.

Egy fogyni vágyó, 35 éves, 170 cm magas, 75 kg súlyú fiatal hölgy esetében a napi ajánlott értékek a következőképpen alakulnak: energia: 1527 kcal, fehérje: 76 g, szénhidrát 191 g, ebből cukor 19 g és zsír 42 g.

ajanlott_kaloriabevitel.JPG

Láthatjuk, hogy emiatt fontos az, hogy mit is eszünk pontosan, hisz a 100 g gumicukor és a 100 g kukorica tortilla hozzávetőlegesen megegyező mennyiségű kcal, de míg az előbbi esetében 46 g cukrot ennénk meg, az utóbbinál csak 2,5 g-ot.

 

Azért, hogy meg tudjuk határozni a napi célértékeinket, illetve, hogy nyomon tudjuk követni, hogy miből mennyit eszünk és az elfogyasztott ételek, milyen kcal illetve makrótápanyag értékekkel rendelkeznek, nagy segítségünkre lehetnek a kalóriaszámláló alkalmazások, úgy mint a Food&Trackerhttps://foodandtracker.com 

Az alkalmazás személyre szabottan kiszámolja a kcal és a makrótápanyagokra vonatkozó célértékeinket, melyek alakulását nyomon követhetjük az elfogyasztott ételek és italok rögzítésével.

 

Food&Tracker

A tudatos életmódért

Szólj hozzá

életmód alkalmazás kalória kalóriaszámlálás tudatos táplálkozás kalóriaszámláló foodandtracker A tudatos életmódért