Diétás mintaétrend - 10. nap
Az elkövetkező 14 napban egy 1200-1500 kcal-ás mintaétrendet mutatunk be.
A mintaétrend összeállítása során nem csak arra figyeltünk oda, hogy a kcal értéke a kitűzött célérték alatt maradjon, de a makrótápanyagokból is többnyire az ajánlott mennyiségeket fogyasszuk.
A mintaétrend napi 5-szöri étkezést tartalmaz, mely során a lassú felszívódású szénhidrátokat részesíttettük előnyben.
Minden alapanyag és/vagy étel a kalória- és makrótápanyagok értékeivel, illetve a receptek megtalálhatóak a Food&Tracker weboldalon és alkalmazásban - https://foodandtracker.com/
Food&Tracker
A tudatos életmódért
10. nap
Reggeli: Amerikai palacsinta vegán eperlekvárral
Amerikai palacsinta: 150 g
Vegán eperlekvár: 35 g
Recept – Amerikai palacsinta:
Elkészítési idő: 30 perc
Adagok száma: 1
Hozzávalók:
- 2 egész tojás (kb. 112 g)
- 2 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (kb. 25 g)
- 1 teáskanál eritritol (kb. 5 g)
- 100 ml kókusztej
- 1 csipet só
- 1-2 evőkanál kókuszzsír a sütéshez
Elkészítés:
- Válasszuk szét a tojásokat.
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá.
- A tojássárgákat a többi hozzávalóval keverjük csomómentesre. Egy sűrű, de folyékony állagú tésztát kell kapjunk. Ha túl sűrű lett, tegyünk még hozzá kókusztejet. Ha túl híg lett, akkor egy kis lisztet.
- 2 részletben óvatosan forgassuk a tojásfehérje habot a sűrű palacsintatésztánkhoz, úgy, hogy a habot ne törjük össze.
- Tegyünk 1 vőkanál kókuszzsírt a palacsintasütő serpenyőbe és közepes hőfokon melegítsük fel. 3 evőkanálnyi tésztát tegyünk egy palacsintába. Süssük mindkét oldalát közepes hőfokon aranybarnára. Nekem ez kb. 4-4 perc szokott lenni.
Recept – Vegán eperlekvár:
Elkészítési idő: 20 perc
Adagok száma: 10
Hozzávalók:
- 400 g eper
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál juharszirup
- 2 evőkanál chia mag
Elkészítés:
- A gyümölcsök 3/4-ét összeturmixoljuk. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és hagyjuk 1 órán át pihenni, hogy jól besűrűsödjön.
Időnként keverjük át. - A maradék gyümölcsöt vágjuk apró darabokra.
- Hűtőszekrényben tartsuk tálalásig.
Tízórai: Kiwi – 85 g
Ebéd: Grillezett lazac és zöldségek bulgurral
Grillezett lazac és zöldségek: 450 g
Főtt bulgur: 180 g
Recept:
Elkészítési idő: 30-40 perc
Adagok száma: 2
Hozzávalók:
- 2 x 12,5 dkg lazacfilé
- 20 dkg zeller, szeletelve
- 20 dkg pirospaprika, szeletelve
- 10 dkg friss spenót
- 4 nagy gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál olíva olaj
- Tengeri só és fekete bors
- 2-2 teáskanál mustár és méz összekeverve
Elkészítés:
- Kezdjük azzal, hogy az olaj felét a serpenyőbe töltjük, és felmelegítjük.
- Adjuk hozzá a fokhagymát, zellert és paprikát. Addig dinszteljük, amíg a paprika meg nem puhul.
- Hagyjunk helyet a serpenyő közepén, és tegyük hozzá a lazacot. Fűszerezzük sóval, borssal, és lefedjük, amíg az alsó oldala barnulni nem kezd. majd megfordítjuk.
- Miután megfordítottuk, szórjunk még egy kis borsot (csak), és kanalazzuk rá a méz / mustár keveréket.
- Fedjük le, és hagyjuk, hogy a hal megsüljön.
- Miután a hal elkészült, vegyük ki a serpenyőből, és tegyük félre.
- Adjuk hozzá a spenótot a serpenyőhöz, és öntsük rá a maradék olajat a zöldségekre. Pároljuk egy pár percig.
- A lazacot a sült zöldségekkel tálaljuk.
Uzsonna: Gluténmentes ropi – 16 g
Vacsora: Sajtkrémes szendvics paradicsommal
Rozskenyér: 85 g
Light sajtkrém: 30 g
Paradicsom: 85 g
Napi összesítés:
Itt megtalálod az előző napok étrendejit is:
- 1. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/03/dietas_mintaetrend_1_nap
- 2. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/04/dietas_mintaetrend_2_nap
- 3. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/05/dietas_mintaetrend_3_nap
- 4. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/06/dietas_mintaetrend_4_nap
- 5. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/07/dietas_mintaetrend_5_nap
- 6. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/08/dietas_mintaetrend_6_nap
- 7. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/09/dietas_mintaetrend_7_nap
- 8. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/10/dietas_mintaetrend_8_nap
- 9. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/11/dietas_mintaetrend_9_nap