2021. máj 06.

Diétás mintaétrend - 4. nap

írta: Food and Tracker
Diétás mintaétrend - 4. nap

Az elkövetkező 14 napban egy 1200-1500 kcal-ás mintaétrendet mutatunk be.

A mintaétrend összeállítása során nem csak arra figyeltünk oda, hogy a kcal értéke a kitűzött célérték alatt maradjon, de a makrótápanyagokból is többnyire az ajánlott mennyiségeket fogyasszuk.

A mintaétrend napi 5-szöri étkezést tartalmaz, mely során a lassú felszívódású szénhidrátokat részesíttettük előnyben.

Minden alapanyag és/vagy étel a kalória- és makrótápanyagok értékeivel, illetve a receptek megtalálhatóak a Food&Tracker weboldalon és alkalmazásban - https://foodandtracker.com/ 

Food&Tracker

A tudatos életmódért

 

4. nap

 

Reggeli: Túrós gyümölcsös álom – 285 g

 

Recept:

 

Elkészítési idő: 5 perc

Adagok száma: 1

 

Hozzávalók:
  • 125 g zsírszegény túró
  • 100 g natúr joghurt
  • 55 g bogyós gyümölcs

 

Elkészítés:
  1. Keverjünk mindent össze.

 

img_8293.JPG 

 

Tízórai: Gluténmentes ropi – 10 g

 

img_8298.JPG 

Ebéd: Borsóleves és gyümölcstorta

 

Borsóleves: 450 g

Gyümölcstorta: 180 g

 

Recept – Diétás Zöldborsóleves:

 

Elkészítési idő: 1,5 óra (ebből tisztán főzési idő 50 perc – 1 óra)

Adagok száma: 4

 

Hozzávalók:
  • 4 db sárgarépa (kb. 200-250 g)
  • 2 db fehérrépa (kb. 60 g)
  • 1 db kisebb karalábé (kb. 60 g)
  • 1 db kisebb zellergumó (kb. 80 g)
  • 1 fej vöröshagyma (kb. 85 g)
  • 500 g zöldborsó (fagyasztott)
  • Frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál paprika
  • Petrezselyem
  • 1 db zöldségleves kocka
  • 450 g csirkemell filé
  • 20 ml olívaolaj (kb. 2 vőkanál)
  • 2,5 l víz
  • 1 db tojás (kb. 50 g)
  • 15 dkg liszt
  • 20-30 ml hideg víz

 

Elkészítés:
  1. A csirkemell filéket kisebb kockákra vágjuk.
  2. Minden zöldséget megpucolunk és ízlés szerint felkockázunk.
  3. A vöröshagymát is megtisztítjuk és apróra vágjuk.
  4. A vöröshagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk közepes hőfokon, majd hozzáadjuk a csirkemell kockákat. Addig főzzük, amíg a hús ki nem fehéredik.
  5. Hozzáadjuk a zöldségeket és az egészet átpirítjuk.
  6. Sózzuk, borsozzuk és mehet bele a pirospaprika, illetve a zöldségleveskocka.
  7. Jól elkeverjük, majd felöntjük a vízzel. Vegyük magasabbra a hőfokot és forraljuk fel a levest. Miután felforrt vegyük alacsonyra a hőfokot, annyira, hogy a levesünk éppen gyöngyözzön.
  8. Főzzük kb. 30 percet, addig amíg a zöldségek még éppen nem puhák. Ekkor adjuk hozzá a fagyasztott zöldborsót. Vegyük magasabbra a hőfokot, hogy ismét enyhén forrjon a levesünk.
  9. Készítsük el a galuskát. A tojást keverjük el a liszttel és a 20-30 ml hideg vízzel. Sózzuk.
  10. Miután a levesünk ismét forr, szaggassuk a galuskát a levesbe.
  11. Főzzük addig a levest, amíg a borsó és a galuska fel nem jön a tetejére.
  12. Szórjunk bele petrezselymet és főzzük még 2 percig.
  13. Tejföllel tálaljuk.

 

Recept – Gyümölcstorta:

 

Elkészítési idő: 2 óra (ebből sütési és hűtési idő 1 óra)

Adagok száma: 10-12

 

Hozzávalók:

 

Piskóta:
  • 5 egész tojás (kb. 280 g)
  • 50 g eritritol
  • 50 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 csomag sütőport (12 g)
Vanília puding:
  • 1 csomag gluténmentes vaníliapudingpor nyírfacukorral (80g)
  • 400 ml kókusztej

 

Gyümölcsök:
  • Ízlés szerint bármilyen gyümölcs

 

Elkészítés:
Piskóta:
  1. Melegítsük elő a sütőt 190 C-ra, első-felső sütési módban.
  2. Válasszuk szét a tojásokat.
  3. A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá.
  4. A tojássárgákat az eritritollal és a vanília kivonattal jól keverjük el és verjük addig, amíg ki nem fehéredik és egy hígabb pudingszerű állaga lesz.
  5. Szitáljuk a lisztet és a sütőport a tojássárgájás keverékhez és jól keverjük el.
  6. Vegyünk ki a tojásfehérje hab ¼-ét és keverjük a tojássárgájás-lisztes keverékhez. Jól keverjük el, nem baj, ha a fehérje összetörik. Ennek a célja, hogy fellazítsuk a lisztes keveréket.
  7. A maradék tojásfehérje hab felét óvatosan forgassuk bele a lisztes keverékbe. Itt már vigyázzunk, ne törjük össze a habot, de szépen dolgozzuk a lisztes keverékbe.
  8. Most a tojásfehérje hab másik felét is forgassuk bele óvatosan.
  9. Jó alaposan vajazzunk és lisztezzünk ki egy gyümölcstorta formát. Öntsük bele a piskóta tésztánkat, jól egyengessük el, hogy mindenhol egyforma mennyiség kerüljön.
  10. Süssük az előmelegített sütőben 20-25 percig. Tűpróbával ellenőrizzük.
  11. Amikor megsült, hagyjuk 5 percig a formában hűlni, majd borítsuk ki egy rácsra és ott hűtsük ki teljesen.

 

Vanília puding:
  1. 100 ml kókusztejben keverjük el a pudingport.
  2. A maradék kókusztejet jól melegítsük fel, de ne forraljuk fel.
  3. Öntsük hozzá az elkevert pudingport és folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, amíg sűrű puding nem lesz belőle. Kb. 5 perc kell hozzá.
  4. Tegyünk a puding tetejére folpackot – így nem fog bőrösödni – és hűtsük ki.

 

Összeállítás:
  1. A piskótánk tetejére – arra az oldalára, ahol a perem található – öntsük a pudingot. Egyengessük el, hogy mindenhova egyenlő mennyiségben jusson.
  2. Tegyük a tetejére a gyümölcsöt.
  3. Ha szeretnénk zselét is tehetünk a tetejére. A tortazselét a csomagolás utasítása szerint készítsük el. – Én nem szoktam rá tenni.
  4. Folpackozzuk le és tegyük a hűtőbe fogyasztásig.

 

img_8294.JPG 

 

Uzsonna: Lencse sült snack – 10 g

 

img_8301.JPG 

 

Vacsora: Ham & eggs kukorica tortillával és paradicsommal

 

Tojás (2 db): 112 g

Sonka: 25 g

Kukorica tortilla: 42 g

Paradicsom: 85 g

 

img_8295.JPG

 

Napi összesítés:

 

napi_osszesito_4_nap.JPG

 

Itt megtalálod az előző napok étrendejit is:

Szólj hozzá

életmód alkalmazás diéta fogyás kalória étrend mintaétrend diétás kalóriaszámlálás tudatos táplálkozás kalóriaszámláló tudatos életmód foodandtracker A tudatos életmódért for aware lifestyle makrótápanyagok napi ötször étkezés