Diétás mintaétrend - 7. nap
Az elkövetkező 14 napban egy 1200-1500 kcal-ás mintaétrendet mutatunk be.
A mintaétrend összeállítása során nem csak arra figyeltünk oda, hogy a kcal értéke a kitűzött célérték alatt maradjon, de a makrótápanyagokból is többnyire az ajánlott mennyiségeket fogyasszuk.
A mintaétrend napi 5-szöri étkezést tartalmaz, mely során a lassú felszívódású szénhidrátokat részesíttettük előnyben.
Minden alapanyag és/vagy étel a kalória- és makrótápanyagok értékeivel, illetve a receptek megtalálhatóak a Food&Tracker weboldalon és alkalmazásban - https://foodandtracker.com/
Food&Tracker
A tudatos életmódért
7. nap
Reggeli: Gluténmentes kukoricapehely kókusztejjel
Gluténmentes corn flakes: 55 g
Kókusztej: 250 ml
Tízórai: Gluténmentes ropi – 10 g
Ebéd: Teljes kiőrlésű pizza
Pizza: 350 g
Cukormentes ketchup: 40 g
Recept:
Elkészítési idő: 2 óra (ebből: 1 óra kelesztés és 25-30 perc sütés)
Adagok száma: 4
Hozzávalók:
Pizzatésztához:
- 500 g teljes kiőrlésű búzaliszt / tönkölybúzaliszt
- 20 g olívaolaj
- 10 g gyümölcscukor
- 250 ml víz
- 25 g élesztő
- Só ízlés szerint
Szósz:
- Hozzáadott cukormentes sűrített paradicsom
- Oregánó
- Bazsalikom
Feltét:
- 100 g sonka
- 50 g paprikás szalámi
- 15 g erős paprika
- 85 g lilahagyma (1db)
- 85 g paradicsom (1db)
- 250 g mozzarella sajt
- 150 g trappista sajt
- (Bármilyen feltét ízlés szerint)
Elkészítés:
- A 250 ml vizet felmelegítjük – ne forrjon! – és elkeverjük benne a 10 g gyümölcscukrot, majd az élesztőt és a lisztből 2 kiskanálnyit. Hagyjuk állni kb. 5-10 percig, amíg az élesztő szépen fel nem fut.
- A maradék lisztet összekeverjük a sóval és az olívaolajjal.
- Hozzáöntjük a liszthez a felfutott élesztőt és elkezdjük dagasztani. Kb. 5-10 percig dagasszuk, amíg a tészta szépen el nem válik az edény falától.
- Meleg helyen kelesszük 45-60 percig, amíg a duplájára meg nem nő.
- Keverjük össze a szósz hozzávalóit.
- Melegítsük elő a sütőt alsó-felső sütési fokozaton, 190 C-ra.
- Egy sodrófa segítségével nyújtsuk ki a pizzatésztát tetszőleges vastagságúra és formájúra.
- Tegyük a tésztát egy kivajazott tepsibe.
- Kenjük meg a pizzatészta tetejét a szósszal, majd jöhetnek a feltétek, végül a reszelt sajt.
- Vegyük vissza a sütő hőfokát 150-160 C-ra és süssük a pizzatésztát, amíg a tészta meg nem sül és a sajt szépen meg nem olvad, kb. 25 percig.
Uzsonna: Lencse sült snack – 20 g
Vacsora: Túrós finomság – 1 adag
Recept:
Fogyasztás előtti napon kell elkészíteni!!!
Elkészítési idő: 10 perc
Adagok száma: 6
Hozzávalók:
- 520 g szírszegény túró
- 180 ml víz
- 1 csomag cukormentes instant zselatinpor
- 250 ml víz
- 40 g áfonya
- 40 g eper
- 40 g szeletelt banán
- 40 g szelet őszibarack
Elkészítés:
- A túrót turmixgépben simára keverjük.
- Forraljunk fel 180 ml vizet.
- Miután felforrt, keverjük hozzá a zselatin keveréket, amíg jól fel nem oldódik.
- Adjuk hozzá a hideg, 250 ml vízhez, és keverjük jól el, majd helyezzük egy edénybe, és tegyük 1 órára a hűtőbe.
- Öntsük túrót egy kis tálba, és tegyük a hűtőbe.
- Egy óra múlva öntsük a zselatin keveréket a túróra, jól keverjük össze, majd egy éjszakára tegyük a hűtőbe, hogy teljesen megszilárduljon.
- Tálaljuk másnap friss gyümölcsökkel.
Napi összesítés:
Itt megtalálod az előző napok étrendejit is:
- 1. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/03/dietas_mintaetrend_1_nap
- 2. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/04/dietas_mintaetrend_2_nap
- 3. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/05/dietas_mintaetrend_3_nap
- 4. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/06/dietas_mintaetrend_4_nap
- 5. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/07/dietas_mintaetrend_5_nap
- 6. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/08/dietas_mintaetrend_6_nap