2021. máj 24.

3 módszer az adagok mérésére mérleg nélkül

írta: Food and Tracker
3 módszer az adagok mérésére mérleg nélkül

05_borito.jpgLegyen szó diétáról, súlykontrollról vagy egy speciális étrend követéséről, minden esetben találkozunk azzal a jelenséggel, hogy az alapanyagokat, a kész ételt le kell mérnünk.

Természetesen a hozzávalók és az adagok mérésének a legbiztosabb módja, ha egy digitális konyhai mérleget alkalmazunk. Nekem is ki van készítve a konyhába, és minden nap, minden étkezés során használom, amikor otthon vagyok. És itt a kulcsszó, hogy ha OTTHON vagyok.

 De mit csináljunk, ha nem otthon eszünk?

A munkahelyen való étkezést még könnyebben meg lehet oldani. Otthon előre mindent lemérhetünk, különböző ételdobozokba pakolhatjuk az étkezésekre szánt finom falatokat, és meg is vagyunk. Igaz, hogy sok esetben egy komplett táskányi étellel felszerelkezve megyünk dolgozni, de hát ez van. Kit zavar?! 

De mi a helyzet, mikor barátoknál vagy étterembe megyünk?

Nem vihetjük magunkkal a táskánkban a digitális konyhai mérleget, és állhatunk le minden alkotóelemet külön-külön lemérni. 

 

Íme 3 módszer, amik a segítségünkre lehetnek

#1: Viszonyítsunk tárgyakhoz

Használjunk különböző tárgyakat, melyekhez viszonyítva megtippelhetjük az ételünk súlyát. Ilyen tárgyak lehetnek különböző labdák, dobókocka, egy pakli kártya vagy egy CD. Íme néhány példa:

  • 1 teniszlabda = ½ bögre
  • 1 tojás = ¼ bögre
  • 1 pakli kártya = 85g hús
  • 3 dobókocka = 28g sajt
  • 1 pingponglabda = 2 evőkanál
  • 1 CD = 1 db amerikai palacsinta, ami körülbelül 30-40g

Ehhez a módszerhez persze azt is tudnunk kell, hogy 1 csésze, 1 evőkanál hány g-nak felel meg. Itt egy rövidke lista, ami segíthet:

  • 1 bögre = 250g vagy 250 ml
  • 1 evőkanál = 15g
  • 1 teáskanál = 5g

 

#2: A tányér mérete egy jó kiindulási pont

A tányérunkat is használhatjuk eszközként arra, hogy megbecsüljük az ételünk súlyát.

Egy 25cm-es átmérőjű tányérhoz viszonyítva - hisz az átlagos tányérok körülbelül ekkora méretűek -, 2 fontos irányelvet kell követnünk:

  • Amennyiben az adott étel a tányér ¼-ét foglalja el, akkor annak a súlya körülbelül 225g - 340g.
  • Ha az étel a tányér felét is beteríti, akkor annak a súlya 680g körüli lehet.

Természetesen a legtöbb étteremben a tányérok mérete, formája eltér az átlagostól, így ez a módszer sok esetben igen pontatlan eredményhez vezethet.

 

#3: A kéz a megoldás

Pontosabb értékeket kaphatunk, ha a kezünket használjuk az ételek súlyának megtippelésére. Lássunk néhány alapszabályt egy átlagos kézméretre vonatkozóan:

  • Hús és hal mérése – Viszonyítsuk a tenyerünk méretéhez, ami körülbelül 7-8 cm lehet, és nagyjából 85g-nak felel meg.
  • Zöldségek és gyümölcsök mérése – Ez esetben az öklünk mérete legyen a viszonyítási pont, ami körülbelül 225g-nak felel meg.
  • Sajtok mérése – Itt a hüvelykujjunkat használjuk, ami olyan 28g-nak felel meg.

Természetesen minden ember kezének a mérete eltérő, így érdemes egyszer egy konyhai mérleg segítségével lemérni 1-1 ételt, alapanyagot, és azt a saját kezünkkel hasonlítsuk össze. Ezután már csak meg kell jegyeznünk ezeket az értékeket, hogy a későbbiekben alkalmazni tudjuk ezt a megoldást.

 

Az említett, három módszer közül még a kezünkkel tudjuk a legpontosabban megbecsülni az ételek súlyát –akár feltünésmentesen is–.

Arról nem is beszélve, hogy nem kell semmilyen plusz eszközt magunkkal cipelnünk, hiszen a kezünk mindig kéznél van! 

 

Amint tudjuk az ételünk súlyát, akkor nincs más dolgunk, mint rögzíteni a kalóriaszámláló applikációban – akár a Food&Tracker ingyenes alkalmazásban –, aminek a használatával nyugodt szívvel ehetünk házon kívül is, hiszen a kitűzött célértékeinket minden esetben be tudjuk tartani.

 

Food&Tracker

A tudatos életmódért

Szólj hozzá

életmód ételek mérleg étrend becslés tudatos táplálkozás tudatos életmód mérleg nélkül foodandtracker A tudatos életmódért for aware lifestyle adagok mérése ételek súlya