2021. okt 10.

Megengedett az alkoholfogyasztás a diéta alatt?

írta: Food and Tracker
Megengedett az alkoholfogyasztás a diéta alatt?

Legyen szó akár egy diéta követéséről vagy egészséges életmódról, kerülhetünk olyan helyzetbe, ahol felmerül bennünk az alkoholfogyasztás gondolata.

Ilyenkor az első reakciónk az, hogy ihatunk-e egyáltalán, ha igen mit ihatunk? Mi az, ami a legkevésbé „árt” a diétánknak, az életmódunknak, miközben egy születésnapi partin, esküvőn vagy nyaralni vagyunk?

pexels-cottonbro-3171837.jpg

A túlzott alkoholfogyasztás semmiképpen nem tesz jót az egészségünknek és a diétánknak, mivel az alkoholban is rengeteg kalória van.

Az alkoholtartalmú italokat gyakran „üres kalóriának” is szokták nevezni, mivel nagyon kevés tápanyagot tartalmaznak.

A folyékony kalóriák nem elégítik ki a szervezetünket úgy, mint a szilárd ételtől származó kalóriák, ezért fontos, hogy az alkoholra, mint „csemegére” tekintsünk, és ne cseréljük le az ételt alkoholra.

Ha számoljuk, és nyomonkövetjük a kalória- és makrótápanyag értékeinket, akkor a legfontosabb, hogy előre tervezzük bele a napunkba az aznapi alkoholfogyasztást. Nem csak azt érdemes átgondolni, hogy mennyit tervezünk inni, de azt is, hogy mit szeretnénk fogyasztani.

Érdemes előre tájékozódni, megnézni, hogy az adott alkoholos ital milyen kalória értékekkel rendelkezik, és ezt számítsuk bele az aznapi kalória bevitel értékeinkbe. Ha előre mindent megtervezzünk, akkor tudjuk úgy alakítani az aznapi étkezéseinket, hogy meglegyen a napi 4-5-szöri étkezés, és még 1-2 pohár alkoholtartalmú ital is beleférjen.

Ezután nincs más dolgunk, mint odafigyelni, hogy tényleg annyit igyunk, ami számunkra aznap megengedett, élvezni a partit, és közben azért rögzíteni az elfogyasztott mennyiséget a kalóriaszámláló alkalmazásunkba, akár a Food & Tracker-be.

Amennyiben nincs lehetőségünk arra, hogy előre utána nézzünk az adatoknak, akkor ezt a 6+1 aranyszabályt mindig érdemes észben tartanunk:

  • Sose igyunk éhgyomorra. Az alkohol csökkenti a vércukorszintet, ami növelheti az éhségérzetet. Emiatt fontos, hogy az alkoholfogyasztás előtt / közben együnk.
  • Kerüljük a likőröket, koktélokat, illetve az olyan italokat, amiket üdítőitalokkal kevernek. A koktélokba rendszerint cukorszirupokat szoktak tenni, illetve az üdítőitalok is tele vannak hozzáadott cukorral. Ezek még több felesleges kalóriát jelentenek a szervezetünk számára.
  • Egy nagy pohár bor helyett, inkább fröccsöt igyunk, ezzel is csökkentve a bor- és kalória mennyiségét.
  • Kerüljük az ízesített söröket, melyek szintén hozzáadott cukrot tartalmaznak.
  • Édes, félédes bor és pezsgő helyett, a száraz verziókat fogyasszuk, mert azok tartalmazzák a legkevesebb hozzáadott cukrot.
  • Kerüljük a rövid italokat, mert azoknak sokkal magasabb a kalóriatartalma, mit a pezsgőnek vagy a bornak.
  • Mindig legyünk észszerűek és mértékletesek. 

 

Íme egy kis ízelítő a különböző alkoholos italok kalóriaértékeiről 100 ml-re vetítve:

 

ITAL

Energia (kcla)

Szénhidrát

Cukor

Világos sör 38 4,6 4,1
Édes fehérbor 96 6 6
Száraz fehérbor 69 0,6 0,6
Édes pezsgő 84 5 5
Száraz pezsgő 60 1 1
Száraz rosé bor 73 3 3
Édes vörösbor 94 2,6 2,6
Száraz vörösbor 56 4,3 0,3
Tequila 110 11,3 0,1
Vodka 231 0,1 0,1
Whisky 248 0,1 0,1
Gin 263 0,1 0,1
Likőr 306 32,5 32,5
Rosé fröccs 24 1 1
Cosmopolitan koktél 213 13 11
Mojito koktél 102,5 14,5 13

cody-chan-sl4iw4_kq-o-unsplash.jpg

Figyelmeztetés:

Kerüljék az alkoholtartalmú italokat a 18 év alatti fiatalok és az olyan személyek, akik figyelmet, készséget vagy koordinációt igénylő tevékenységet folytatnak, például vezetnek vagy gépet kezelnek.

Ezen kívül szintén kerüljék az alkoholt a kismamák, illetve azok a személyek, akiknek bármilyen okból a dietetikusuk vagy orvosuk így rendelkezett.

 

Food&Tracker

A tudatos életmódért

Szólj hozzá

alkohol életmód diéta kalória alkoholfogyasztás kalóriaszámlálás kalóriaszámláló foodandtracker A tudatos életmódért for aware lifestyle