Diétás mintaétrend - 13. nap
Az elkövetkező 14 napban egy 1200-1500 kcal-ás mintaétrendet mutatunk be.
A mintaétrend összeállítása során nem csak arra figyeltünk oda, hogy a kcal értéke a kitűzött célérték alatt maradjon, de a makrótápanyagokból is többnyire az ajánlott mennyiségeket fogyasszuk.
A mintaétrend napi 5-szöri étkezést tartalmaz, mely során a lassú felszívódású szénhidrátokat részesíttettük előnyben.
Minden alapanyag és/vagy étel a kalória- és makrótápanyagok értékeivel, illetve a receptek megtalálhatóak a Food&Tracker weboldalon és alkalmazásban - https://foodandtracker.com/
Food&Tracker
A tudatos életmódért
13. nap
Reggeli: Pirítós gazdagon
Rozskenyér: 85 g
Pármai sonka: 30 g
Mozzarella sajt: 30 g
Light majonéz: 10 g
Paradicsom: 100 g
Kígyóuborka: 60 g
Tízórai: Eper – 150 g
Ebéd: Marhapörkölt bulgurral
Marhapörkölt: 200 g
Bulgur: 150 g
Csemegeuborka: 80 g
Recept:
Elkészítési idő: 3,5-4 óra
Adagok száma: 6
Hozzávalók:
- 1400 g marhalábszár vagy marhanyak (megtisztított, lehártyázott hús)
- 1 db vöröshagyma (kb. 55 g)
- 2 gerezd fokhagyma (kb. 12 g)
- 25 g pirosarany (lehet csípős is – ízlés szerint)
- 2 evőkanál olívaolaj (kb. 20 ml)
- 2 kocka marhapörkölt szaft
- 2 teáskanál pirospaprika
- 2 teáskanál szárított petrezselyem
- 3-4 db babérlevél
- 4-5 db egész borókabogyó
- Só
- Frissen őrölt bors
- 1,5 dl jó minőségű vörösbor
- 1 dl víz
Elkészítés:
- Tisztítsuk meg, hártyázzuk le a húst és vágjuk kb 1,5 cm-es darabokra.
- Pucoljuk meg és vágjuk apróra a vöröshagymát és fokhagymát.
- Az olívaolajon, közepes hőfokon, pirítsuk meg a hagymákat.
- Húzzuk félre az edényt és adjuk a hagymához az összes fűszert és a pirosaranyat. Keverjük össze.
- Tegyük vissza az edényt és adjuk hozzá a húst. Forgassuk össze a húst a fűszerekkel és hagymákkal. Kb. 5 percig pirítsuk. Adjuk hozzá az 1 dl vizet is.
- Öntsük rá a bort és vegyük egy kicsit feljebb a hőfokot, hogy kezdjen el a hús rotyogni.
- Utána szükség szerint vegyük lejjebb a hőfokot.
- Fedő nélkül főzzük addig a húst, amíg a bor alkoholtartalma el nem fő (ezt onnan tudjuk, hogy már nincs bor illata a húsnak).
- Ezután vegyül még lejjebb a hőfokot, csak finoman, lassú tűzön rotyogjon a hús. Fedjük le és főzzük így legalább 1,5-2 órát. 15 percenként keverjük át. Szükség esetén apránként pótoljuk a vizet.
- Időközönként kóstoljuk meg a húst. Mikor még rágós, de már úgy ítéljük meg, hogy alakul, akkor vegyük le a fedőt és 5-10 percenként keverjük át, mert így már gyorsabban elfőzi a levét, amit pótoljunk szükség esetén.
- Amikor a hús puha és omlós, akkor elkészült a pörkölt.
- Főtt bulgurral és csemege uborkával tálaljuk.
Uzsonna: Ananász – 80 g
Vacsora: Cukkinis tócsni fokhagymás joghurttal
Cukkinis tócsni: 200 g
Fokhagymás joghurt: 40 g
Recept:
Elkészítési idő: 60 perc
Adagok száma: 2
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű cukkini (kb. 500 g)
- 3 gerezd fokhagyma (kb. 12 g)
- 1 tojás (kb. 50 g)
- 1 evőkanál liszt (kb. 22 g)
- Só
- Bors
- Petrezselyem
- 1-2 evőkanál kókuszzsír a sütéshez
- 150 g natúr joghurt
Elkészítés:
- A megmosott cukkininak a két végét levágjuk és héját rajta hagyva lereszeljük. Besózzuk és hagyjuk állni kb. 15-20 percig.
- Jól nyomkodjuk ki a cukkini levét.
- A kinyomkodott cukkínihez adjunk 2 gerezd zúzott fokhagymát, sót, borsot, petrezselymet, 2 egész tojást és a lisztet. Az egészet jól dolgozzuk össze.
- Melegítsünk fel egy teflon serpenyőt egy kis kókuszzsírral. Tegyünk 1 evőkanálnyiit a masszánkból a serpenyőbe. Lapogassuk el. Nekem egy serpenyőbe 3 adag fért bele.
- Alacsonyabb hőfokon süssük kb. 10-10 percig oldalanként, addig amíg szép barna nem lesz.
- A joghurtot keverjük el egy kis sóval és 2 gerezd zúzott fokhagymával.
- A cukkinis tócsnit fokhagymás joghurttal tálaljuk.
Napi összesítés:
Itt megtalálod az előző napok étrendejit is:
- 1. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/03/dietas_mintaetrend_1_nap
- 2. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/04/dietas_mintaetrend_2_nap
- 3. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/05/dietas_mintaetrend_3_nap
- 4. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/06/dietas_mintaetrend_4_nap
- 5. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/07/dietas_mintaetrend_5_nap
- 6. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/08/dietas_mintaetrend_6_nap
- 7. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/09/dietas_mintaetrend_7_nap
- 8. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/10/dietas_mintaetrend_8_nap
- 9. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/11/dietas_mintaetrend_9_nap
- 10. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/12/dietas_mintaetrend_10_nap
- 11. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/13/dietas_mintaetrend_11_nap
- 12. nap: https://foodandtracker.blog.hu/2021/05/14/dietas_mintaetrend_12_nap