Diétás mintaétrend - 1. nap
Az elkövetkező 14 napban egy 1200-1500 kcal-ás mintaétrendet mutatunk be.
A mintaétrend összeállítása során nem csak arra figyeltünk oda, hogy a kcal értéke a kitűzött célérték alatt maradjon, de a makrótápanyagokból is többnyire az ajánlott mennyiségeket fogyasszuk.
A mintaétrend napi 5-szöri étkezést tartalmaz, mely során a lassú felszívódású szénhidrátokat részesíttettük előnyben.
Minden alapanyag és/vagy étel a kalória- és makrótápanyagok értékeivel, illetve a receptek megtalálhatóak a Food&Tracker weboldalon és alkalmazásban - https://foodandtracker.com/
Food&Tracker
A tudatos életmódért
1. NAP
Reggeli: Kukoricapehely kókusztejjel
Kukoricapehely: 55 g
Kókusztej: 250 ml
Tízórai: Áfonyás muffin – 100 g
Recept:
Elkészítési idő: 40 perc (ebből sütési idő 20-25 perc)
Adagok száma: 6
Hozzávalók:
- 115 g növényi olaj
- 115 g almaszósz
- 2 egész tojás
- 100 g vaníliás tejsavó fehérje por
- ¼ evőkanál őrölt fahéj
- 170 g teljes kiőrlésű liszt
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál sütőpor
- 100 g áfonya
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 190 ° C-ra.
- A muffin formákat béleljük ki papír kapszlikkal vagy kenjük ki olívaolajjal.
- Keverjük össze az összes nedves hozzávalót egy tálban, a száraz összetevőket pedig egy másikban.
- Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat a nedves hozzávalókhoz és keverjük jól össze.
- Forgassuk bele az áfonyát.
- A tésztát egyenletesen oszlassuk el a muffin formákba.
- Süssük 20-25 percig, vagy amíg a muffinok felülete barna nem lesz, és a közepébe helyezett fogpiszkáló tiszta nem lesz.
Ebéd: Paradicsomos húsgombóc főtt krumplival
Paradicsomos húsgombóc: 450 g
Főtt krumpli: 150 g
Recept – Diétás paradicsomos húsgombóc:
Elkészítési idő: 1 óra
Adagok száma: 6
Hozzávalók:
Húsgombóc:
- 1 kg darált hús
- 120g barnarizs – előre megfőzve
- 85 g vöröshagyma (1 db)
- 8 g fokhagyma (2 gerezd)
- 1 tojás
- Kis kanál majoranna
- Kis kanál petrezselyem
- 2 kis kanál pirospaprika
- Só
- Frissen őrölt bors
Paradicsomszósz:
- 1300 ml sűrített paradicsom
- 3 dl víz
- Oregánó
- Bazsalikom
- Frissen őrölt bors
- 8 g eritritol
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- A 120 g barna rizst a dobozon található utasítás szerint megfőzzük és kihűtjük.
- A húsgombóc hozzávalóit egy nagy tálban jól összedolgozzuk, majd tetszőleges méretű gombócokat formázunk.
- A Paradicsomszósz hozzávalóit egy lábasba öntjük és közepes lángon felforraljuk.
- A gombócokat a paradicsomszószba helyezzük óvatosan, majd lefedjük és csökkentsük a hőt, ne zubogjon.
- 15 percenként egy fakanállal óvatosan forgassuk át a gombócokat és készre főzzük, kb. 35-45 perc alatt.
- Főtt krumplival tálaljuk.
Uzsonna: Kiwi – 85 g
Vacsora: Melegszendvics
Rozskenyér: 85 g
Pármai sonka: 30 g
Mozzarella sajt: 30 g
Napi összesítés: