Diétás mintaétrend - 5. nap
Az elkövetkező 14 napban egy 1200-1500 kcal-ás mintaétrendet mutatunk be.
A mintaétrend összeállítása során nem csak arra figyeltünk oda, hogy a kcal értéke a kitűzött célérték alatt maradjon, de a makrótápanyagokból is többnyire az ajánlott mennyiségeket fogyasszuk.
A mintaétrend napi 5-szöri étkezést tartalmaz, mely során a lassú felszívódású szénhidrátokat részesíttettük előnyben.
Minden alapanyag és/vagy étel a kalória- és makrótápanyagok értékeivel, illetve a receptek megtalálhatóak a Food&Tracker weboldalon és alkalmazásban - https://foodandtracker.com/
Food&Tracker
A tudatos életmódért
5. nap
Reggeli: Melegszendvics
Rozskenyér: 85 g
Pármai sonka: 30 g
Mozzarella sajt: 20 g
Tízórai: Kiwi – 85 g
Ebéd: Borsóleves és gyümölcstorta
Borsóleves: 450 g
Gyümölcstorta: 180 g
Recept – Diétás Zöldborsóleves:
Elkészítési idő: 1,5 óra (ebből tisztán főzési idő 50 perc – 1 óra)
Adagok száma: 4
Hozzávalók:
- 4 db sárgarépa (kb. 200-250 g)
- 2 db fehérrépa (kb. 60 g)
- 1 db kisebb karalábé (kb. 60 g)
- 1 db kisebb zellergumó (kb. 80 g)
- 1 fej vöröshagyma (kb. 85 g)
- 500 g zöldborsó (fagyasztott)
- Só
- Frissen őrölt bors
- 1 teáskanál paprika
- Petrezselyem
- 1 db zöldségleves kocka
- 450 g csirkemell filé
- 20 ml olívaolaj (kb. 2 vőkanál)
- 2,5 l víz
- 1 db tojás (kb. 50 g)
- 15 dkg liszt
- 20-30 ml hideg víz
Elkészítés:
- A csirkemell filéket kisebb kockákra vágjuk.
- Minden zöldséget megpucolunk és ízlés szerint felkockázunk.
- A vöröshagymát is megtisztítjuk és apróra vágjuk.
- A vöröshagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk közepes hőfokon, majd hozzáadjuk a csirkemell kockákat. Addig főzzük, amíg a hús ki nem fehéredik.
- Hozzáadjuk a zöldségeket és az egészet átpirítjuk.
- Sózzuk, borsozzuk és mehet bele a pirospaprika, illetve a zöldségleveskocka.
- Jól elkeverjük, majd felöntjük a vízzel. Vegyük magasabbra a hőfokot és forraljuk fel a levest. Miután felforrt vegyük alacsonyra a hőfokot, annyira, hogy a levesünk éppen gyöngyözzön.
- Főzzük kb. 30 percet, addig amíg a zöldségek még éppen nem puhák. Ekkor adjuk hozzá a fagyasztott zöldborsót. Vegyük magasabbra a hőfokot, hogy ismét enyhén forrjon a levesünk.
- Készítsük el a galuskát. A tojást keverjük el a liszttel és a 20-30 ml hideg vízzel. Sózzuk.
- Miután a levesünk ismét forr, szaggassuk a galuskát a levesbe.
- Főzzük addig a levest, amíg a borsó és a galuska fel nem jön a tetejére.
- Szórjunk bele petrezselymet és főzzük még 2 percig.
- Tejföllel tálaljuk.
Recept – Gyümölcstorta:
Elkészítési idő: 2 óra (ebből sütési és hűtési idő 1 óra)
Adagok száma: 10-12
Hozzávalók:
Piskóta:
- 5 egész tojás (kb. 280 g)
- 50 g eritritol
- 50 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 csomag sütőport (12 g)
Vanília puding:
- 1 csomag gluténmentes vaníliapudingpor nyírfacukorral (80g)
- 400 ml kókusztej
Gyümölcsök:
- Ízlés szerint bármilyen gyümölcs
Elkészítés:
Piskóta:
- Melegítsük elő a sütőt 190 C-ra, első-felső sütési módban.
- Válasszuk szét a tojásokat.
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá.
- A tojássárgákat az eritritollal és a vanília kivonattal jól keverjük el és verjük addig, amíg ki nem fehéredik és egy hígabb pudingszerű állaga lesz.
- Szitáljuk a lisztet és a sütőport a tojássárgájás keverékhez és jól keverjük el.
- Vegyünk ki a tojásfehérje hab ¼-ét és keverjük a tojássárgájás-lisztes keverékhez. Jól keverjük el, nem baj, ha a fehérje összetörik. Ennek a célja, hogy fellazítsuk a lisztes keveréket.
- A maradék tojásfehérje hab felét óvatosan forgassuk bele a lisztes keverékbe. Itt már vigyázzunk, ne törjük össze a habot, de szépen dolgozzuk a lisztes keverékbe.
- Most a tojásfehérje hab másik felét is forgassuk bele óvatosan.
- Jó alaposan vajazzunk és lisztezzünk ki egy gyümölcstorta formát. Öntsük bele a piskóta tésztánkat, jól egyengessük el, hogy mindenhol egyforma mennyiség kerüljön.
- Süssük az előmelegített sütőben 20-25 percig. Tűpróbával ellenőrizzük.
- Amikor megsült, hagyjuk 5 percig a formában hűlni, majd borítsuk ki egy rácsra és ott hűtsük ki teljesen.
Vanília puding:
- 100 ml kókusztejben keverjük el a pudingport.
- A maradék kókusztejet jól melegítsük fel, de ne forraljuk fel.
- Öntsük hozzá az elkevert pudingport és folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, amíg sűrű puding nem lesz belőle. Kb. 5 perc kell hozzá.
- Tegyünk a puding tetejére folpackot – így nem fog bőrösödni – és hűtsük ki.
Összeállítás:
- A piskótánk tetejére – arra az oldalára, ahol a perem található – öntsük a pudingot. Egyengessük el, hogy mindenhova egyenlő mennyiségben jusson.
- Tegyük a tetejére a gyümölcsöt.
- Ha szeretnénk zselét is tehetünk a tetejére. A tortazselét a csomagolás utasítása szerint készítsük el. – Én nem szoktam rá tenni.
- Folpackozzuk le és tegyük a hűtőbe fogyasztásig.
Uzsonna: Gluténmentes ropi – 16 g
Vacsora: Sajtkrémes-paprikás szalámis wrap – 1 adag
Recept:
Elkészítési idő: 15 perc
Adagok száma: 1
Hozzávalók:
- 1 db kukorica tortilla (kb. 42 g)
- 15 g light sajtkrém
- 15 g paprikás szalámi
- 100 g paradicsom
- 35 g kígyóuborka
Elkészítés:
- Kenjük meg a tortillát a sajtkrémmel és helyezzük rá a paprikás szalámit, majd tekerjük fel.
- Egy előmelegített teflon serpenyőbe – mindenféle zsiradék használata nélkül – minden oldalát pirítsuk át.
- Paradicsommal és kígyóuborkával fogyasszuk.
Napi összesítés: