2021. sze 12.

Hogyan kontrollálhatjuk az elfogyasztott adagok mennyiségét otthon?

írta: Food and Tracker
Hogyan kontrollálhatjuk az elfogyasztott adagok mennyiségét otthon?

Bármikor alakulhat úgy az életünk, hogy a mindennapjaink részéve kell tennünk az adagok mennyiségének kontrolálását.

Ez megtörténhet azért, mert készülünk a bikini szezonra vagy egy fontos eseményre és egy kicsit diétázunk, vagy az életmódváltásunk szerves részét képezi, esetleg egészségügyi okok miatt rákényszerülünk a kalóriák és/vagy egyes makrótápanyagok számolására.

pexels-monserrat-soldu-2310553.jpg

Ahhoz, hogy elérjük a számunkra kitűzött célt, egy igen egyszerű szabályt kell betartanunk: több energiát kell felhasználnunk, mint amit elfogyasztunk.

Ennek megvalósításához elengedhetetlen a kalóriaszámlálás, illetve az elfogyasztott ételek mennyiségének meghatározása, kontrollálása.

Akkor kapjuk a legpontosabb értéket, ha beszerzünk egy konyhai mérleget, és minden alapanyagot lemérünk. Ez természetesen idő igényes és kényelmetlen megoldás, főleg abban az esetben, ha a kalóriaszámlálás nem átmeneti, hanem hosszú távon a mindennapjaink szerves részét kell képezze.

Türelmesnek kell lennünk, de egy idő után, a sok tapasztalatnak köszönhetően már ránézésre tudni fogjuk egy adott ételről, alapanyagról, hogy az hány gramm.

Ezt követően nincs már más dolgunk, mint egy kalóriaszámláló alkalmazásba – mint amilyen a Food&Tracker is – rögzítsük az elfogyasztott mennyiséget, illetve a sportolás közben elégetett kalóriákat, és már meg is kapjuk a napi eredményünket a célértékeinkhez viszonyítva.

Minden esetben komoly kihívást jelent egy életmódváltást elkezdeni – legyen az rövid- vagy hosszútávú –, hiszen rengeteg mindent kell másképp csinálnunk.

Összegyűjtöttem 10 ötletet, amely segíthet abban, hogy kontrollálni tudjuk az elfogyasztott ételek mennyiségét:

  • Rendszeresen étkezzünk és ne hagyjunk ki egy étkezést sem. Találjuk meg, hogy nekünk mi passzol a legjobban: napi 3x-4x-5x-i étkezés és ezt tartsuk is be! Ha kihagyunk egy étkezést, az azt fogja eredményezni, hogy a következő alkalommal nagyobb mennyiséget fogunk elfogyasztani, hiszen éhesebbek leszünk.
  • Próbáljunk meg kisebb tányérokat és edényeket használni, ezáltal kevesebb mennyiségwt fogunk enni.
  • Ha nagyobb adagban főzünk, akkor fagyasztható ételeket készítsünk. Azt a mennyiséget, amit éppen nem eszünk meg, egy-egy adagban fagyasszuk le. Így nem fog bennünket frusztrálni a tény, hogy az elkészített ételünket meg kell ennünk mielőtt megromlik. Ráadásul későbbi napokon, időt spórolhatunk a főzéssel, hiszen csak kikapjuk az ételt a fagyasztóból, felolvasztjuk, megmelegítjük és már fogyaszthatjuk is.
  • Kerüljük a magasabb kalória- és zsírtartalmú ételeket. Mielőtt bármit megveszünk ellenőrizzük a tápanyagértékeit a csomagoláson!
  • Együnk lassabban. Az agyunkhoz az üzenet, hogy tele a hasunk, kb. 15 perc alatt jut el. Ha habzsolunk, akkor az agyunkhoz nem jut el az információ, hogy tele a hasunk, ezért többet fogunk enni.
  • Kerüljük a túlevést! Mindig csak annyit együnk egy-egy étkezés során, amennyivel éppen jól lakunk és már nem vagyunk éhesek. Kerüljük azt az érzetet, hogy „kipukkadunk, annyit ettünk”.
  • Ahelyett, hogy közvetlenül a dobozból, zacskóból ennénk, tegyünk ki az étel csomagolásán szereplő egy adagnak megfelelő mennyiséget egy tányérra, és onnan együk meg.
  • Kerüljük a televízió előtti, illetve más tevékenység végzése közbeni evést. Amikor eszünk, csakis az evésre koncentráljunk! Rágjuk meg jól az ételt, élvezzük az illatát és a finom ízét.
  • Ha rágcsálni valót szeretnénk vásárolni, akkor vagy alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsöket, vagy alacsony kalóriatartalmú ropogtatni valókat válasszunk. Lehetőleg kisebb, 1 adagos kiszereléseket vegyünk. Ha nagy kiszerelést kaptunk, akkor osszuk fel előre egy-egy adagra, így nem lesz kísértés a túlevésre.
  • Édességet is nyugodtan fogyasszunk, de kevesebb mennyiségben. Egy tálka fagylalt helyett, együnk csak egy fél tálkával vagy egy egész tábla csokoládé helyett, együnk csupán pár kockával belőle. Lassan együk, élvezzük az ízeket és a pillanatot!

pexels-andres-ayrton-6550825.jpg

Ezek az ötletek segíthetnek abban, hogy az átállás az új életmódra kevésbé legyen „fájdalmas”, és könnyebben megbirkózzunk a kitűzött célunk elérése közben felmerülő esetleges nehézségekkel.

Egy dolgot soha ne felejtsünk el: legyünk elszántak, türelmesek, kitartóak és akkor biztosan elérhetjük a kívánt eredményt!

Food & Tracker

A tudatos életmódért

Szólj hozzá

életmód ötlet kontroll kalória kalóriaszámlálás tudatos táplálkozás kalóriaszámláló tudatos életmód foodandtracker A tudatos életmódért for aware lifestyle adagok mérése ételek mennyisége